6 februari 2015

“Pak kansen, investeer in jonge mensen en onderwijs”

“Zorg dat je opleidingen kunt blijven stapelen”, drukte PvdA wethouder Bouke Arends minister Jet Bussemaker van onderwijs op het hart. Hij deed zijn oproep afgelopen maandag tijdens een goed bezochte PvdA bijeenkomst met onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven, leerlingen en ouders. “Ik ben hier zelf product van de praktijk dat je van de ene naar de andere opleiding kon overstappen en je zo kon ontwikkelen”.

Dwingeloo
Die oproep kon op volmondige instemming rekenen bij Bussemaker. Onderwijs blijft de motor je te emanciperen. Niet voor niets heeft het kabinet twee miljard euro ter beschikking gesteld voor het onderwijs, waaronder vier miljoen voor het VMBO. Leraren krijgen met dit geld de kans om kwetsbare groepen leerlingen beter te begeleiden.
Ard van der Tuuk is PvdA-lijsttrekker voor de Statenverkiezingen in Drenthe. Hij is blij dat de De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) met de nieuwe masteropleiding Advanced Instrumentation begint op het astronomisch instituut Astron in Dwingeloo. Bussemaker vindt dit een logische ontwikkeling. “Je moet in je onderwijs naar de materie toe, waar de installaties staan. Ik juich dit alleen maar toe.”

Betere leescultuur
Toch blijft er veel te wensen over. Het Emmense onderwijs moet goed aansluiten op de lokale arbeidsmarkt. De scholen werken steeds beter samen, is de breed gedeelde mening. Wethouder Arends brengt via werkontbijten onderwijs en bedrijven samen en brengt zo uitwisseling tot stand. Er is nog te veel laaggeletterdheid in Drenthe. Dit is een grote drempel om aan de bak te komen. “10% van de leerlingen die van de basisscholen afkomen kunnen onvoldoende lezen en schrijven”, stelt Statenlid Michel Berends. Wanneer je die vaardigheden niet onderhoudt, dan kunnen ze bovendien weer verdwijnen. Dit is de reden waarom docenten van alle vakken “iets met taal” moeten doen om bij hun leerlingen een betere leescultuur aan te kweken.
Bert Vastenburg van de Praktijkschool Pro Emmen wijst er op dat zijn school bij een nazorgplicht heeft voor leerlingen die van school afkomen. Hij krijgt dit tegenwoordig slechter gefinancierd. “De Europese fondsen staan hier niet meer voor open. Toch is de nazorg van leerlingen een wettelijke verplichting.” Er blijft genoeg te doen in onderwijsland. “Pak kansen, investeer in jonge mensen en in onderwijs”, houdt opleidingsstapelaar Arends zijn publiek voor. “Maar heb ook veel geduld.”