Door Hendrikus Loof op 13 april 2014

Terug in Pesse

Zo’n 35 jaar geleden liep ik een zaal binnen in De Wenning in Pesse om te helpen met het tellen van stemmen. Die dag was er gestemd voor de Tweede Kamer en ik was benieuwd naar de uitslag. Een strenge aanwezige dreigde roet in het eten te gooien en wilde me wegsturen. Maar toevallig had ik ergens gelezen dat het tellen van stemmen een openbare aangelegenheid is dus ik bleef. Uiteindelijk ben ik gaan helpen met het uitvouwen van de stembiljetten en op zoek gegaan naar mijn eigen stem. Die vond ik bijna terug omdat ‘mijn partij’, de PSP, in de toenmalige gemeente Ruinen iets van drie stemmen wist te vergaren. Eentje was van mij afkomstig, dat wist ik zeker.

Ik moest aan bovenstaande denken toen ik dinsdagavond 8 april dezelfde zaal binnen ging als bezoeker van de ledenvergadering van mijn huidige partij, de PvdA. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik juist in De Wenning, in mijn geboortedorp, door de leden ben benoemd tot voorzitter van de PvdA, afdeling Hoogeveen.

Als voorzitter neem ik de traditionele, uit 1946 stammende, hamer over van Theo Jonker. Nog dezelfde hamer die bij de oprichting van de afdeling in gebruik werd genomen. Theo heeft vier jaar op uitstekende wijze leiding gegeven aan de afdeling. Mijn dank gaat dan ook uit naar hem en naar het werk wat hij met z’n medebestuursleden voor de club heeft gedaan.

De PvdA staat aan de vooravond van een heel nieuwe fase in haar bestaan. Voor het eerst sinds 1946 maakt de PvdA geen deel uit van het College van B & W. Dat is behoorlijk wennen. Voor iedereen die de partij in deze gemeente een warm hart toedraagt. Maar het is de nieuwe politieke werkelijkheid en daar moeten we vanuit gaan. Als voorzitter van een afdeling met 185 leden moet ik daar, samen met Folkert, Frank en Bert, ook iets mee. We kunnen en mogen het niet alleen aan onze fractie overlaten. In goed overleg met de fractie wil ik, samen met mijn medebestuursleden, bespreken hoe en waarmee de afdeling hen ten dienste kan staan. Wat mij in de afgelopen weken, na 19 maart, opviel in de contacten die ik had met partijgenoten is dat er na het verwerken van de teleurstelling alweer iets van een drang naar voren is te bespeuren. En dat is goed om te constateren. Er zit veel energie in de partij; ik denk dan bijvoorbeeld aan nieuwe talenten zoals Stan, Alinda, Joop en Christiaan. Ze hebben het (nog) niet tot raadslid geschopt maar zeker allerlei talenten die we kunnen en willen gaan inzetten. Hun inzet tijdens de afgelopen campagne is niet onopgemerkt gebleven wat mij betreft.

Het is een bijzonder moment om nu voorzitter te worden van de Hoogeveense PvdA. Een moment waarop we vol aan de bak moeten om over vier jaar weer een partij van belang te kunnen worden. Een moment ook waarop we ons moeten afvragen of we bepaalde zaken in de afdeling anders moeten doen, opnieuw moeten organiseren. Een beetje ons opnieuw uitvinden, misschien wel. Ik ga me er in ieder geval vol voor inzetten en reken op veel actieve partijgenoten om het bestuur daarbij te helpen. Ideeën? Wensen? Klachten? Bel of mail mij, ik kom graag langs voor een gesprek.

Hendrikus Loof

Hendrikus Loof

Woont in        Hoogeveen Krijgt energie van    Overleg met enthousiaste partijgenoten, een goed debat in de gemeenteraad en ook van warm weer. Sterk in          Coachen, delegeren en (soms) analyseren. Motto  Eerlijk delen! Werk  Gebiedsontwikkelaar bij een woningstichting. Vrije tijd        Uitrusten, lezen, concerten bezoeken… Fijnste plek in de gemeente Hoogeveen     De achtertuin.

Meer over Hendrikus Loof