Wij vragen het College om lid te worden van een groep van gemeenten, bedrijven en organisatie die de landelijke overheid aanspoort om statiegeld te heffen op PET-flessen en blikjes.
Steeds meer Nederlandse gemeenten zijn voor het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Ze hebben zich net als veel Belgische gemeenten aangesloten bij de alliantie van Recycling Netwerk Benelux. De alliantie bestaat uit organisaties, bedrijven en lokale overheden die de Nederlandse en de Vlaamse regering oproepen om in 2018 statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren. Het heffen van statiegeld zorgt voor een afname van zwerfafval met 70 tot 90%.
Statiegeld uitbreiden
De druk uit de samenleving om binnenkort te beslissen wordt steeds groter. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een grote meerderheid voorstander is van het uitbreiden van statiegeld naar kleine plastic drankflesjes (84%) en drankblikjes (75%). Consumenten geven dus een duidelijk signaal: het statiegeldsysteem moet uitgebreid worden.
Veel te besparen
Nederland staat in de top als het gaat om het gebruik van verpakkingen. Wij gooien jaarlijks vijftien miljoen kilo aan drankblikjes en plastic flesjes op straat of in het groen. In veel andere landen zit daar statiegeld op. Wij kennen alleen statiegeld op glazen bierflesjes en grote plastic flessen. Uitbreiding van statiegeld wordt al jaren tegengehouden door de drankenindustrie en de supermarkten. Het schoonhouden van openbare ruimten kost in Nederland jaarlijks zo’n 250 miljoen euro. De rekening van het zwerfafval bedraagt dus € 15,- per Nederlander per jaar. Dat zijn kosten die je niet heel direct ziet, maar natuurlijk wel betaalt.
Actieplan tegen zwerfafval
In alle opzichten hoog tijd om te doen wat we kunnen om een eind te maken aan zwerfafval. Als het aan ons ligt komt er snel een actieplan, met concrete acties. Eén van de dingen die we als PvdA doen is het opruimen van zwerfafval. Daarbij krijgen we vaak enthousiaste reacties van voorbijgangers. Het zou natuurlijk nog mooier zijn als er weinig tot geen zwerfafval is. Dat is beter voor het milieu, en maakt onze leefomgeving prettiger.