PvdA wil lagere drempel raadzaal en plek voor de Historische Kring

Door Inge Oosting op 7 maart 2018

Deze week neemt de gemeenteraad een besluit over de herinrichting van de raadzaal. Wij hebben vorig jaar al aangegeven te gaan voor een zo goedkoop mogelijke variant.

De belangrijkste voorwaarde is gebruik maken van de hedendaagse techniek, zodat inwoners de raadsvergaderingen en hiermee de Hoogeveense politiek zowel in beeld als geluid goed kunnen volgen. Verplaatsing van de raadzaal naar beneden, waarbij de kosten oplopen tot ruim boven  een miljoen euro, is voor de PvdA, in tegenstelling tot een aantal andere partijen, geen optie. Dit valt niet uit te leggen aan onze inwoners, zeker niet zo lang tal van andere zaken in Hoogeveen ook om een investering vragen. De vraag is ook of dit bijdraagt aan meer verbinding met de inwoners.

Raadzaal naar Tamboer complex

De PvdA wil dat de raadzaal op termijn verhuist naar het te vernieuwen Tamboer-complex. We denken dat hiermee de drempel voor het publiek om raadsvergaderingen te bezoeken lager wordt, en dat hierdoor gemakkelijker verbindingen worden gelegd. Zo kan goed uitvoering worden gegeven aan het ‘Huis van de Hoogeveners’, iets waar burgemeester Loohuis ook een voorstander van is. Bovendien is de gemeenteraad ook veel zichtbaarder.

De investeringen voor de huidige raadzaal, kunnen voor een groot deel meeverhuizen, zoals de technische installatie en het meubilair. Het is daarom nu zeker geen weggegooid geld. Verder is het zo dat het nog wel een aantal jaren duurt voordat het Tamboercomplex op de schop gaat. Maar het is goed om er nu al met elkaar over na te denken.

Historische Kring en museumcollectie

Ook willen we dat er voor de Historische Kring ruimte wordt gevonden in de nieuwe Tamboer. De Historische Kring heeft drieduizend leden en is van enorme maatschappelijke betekenis in Hoogeveen. Naast het vastleggen van de (familie)geschiedenissen beheert de vereniging een uitgebreide collectie van historische, door inwoners ingebrachte objecten. De vereniging draagt nu zelf de kosten van huisvesting, die overigens niet aan de eisen voor een dergelijke huisvesting voldoet, en ontvangt haast geen gemeentelijke subsidie. Het is ons een doorn in het oog dat de Verhalenwerf in de bibliotheek én de collectie en inzet van de Historische Kring niet bij elkaar onder één dak zitten. Daar moeten we als gemeente iets aan gaan doen. Dit kan een groot voordeel voor het Hoogeveense cultureel erfgoed opleveren.