PvdA stemt tegen bezuinigingsvoorstel

28 april 2020

In de raadsvergadering van 28 april, heeft de PvdA inzake de besluitvorming rond Begrotingswijziging II de volgende stemverklaring afgelegd:

De noodzaak tot forse bezuinigingen is de PvdA volstrekt helder, Hoogeveen staat aan de rand van de afgrond. Deze gemeenteraad, zo hebben wij al aangegeven in het debat,  zou daarom juist nu kritischer dan ooit moeten zijn. Het is de taak van de gemeenteraad om het voorliggende raadsvoorstel te toetsen op hoe dit voorstel tot stand is gekomen, zowel procesmatig als op inhoud. Het gaat om de onderbouwing en argumentatie, de inzichtelijkheid en aantoonbaarheid hiervan, alsmede de gehanteerde methodiek, het gevoerde proces en de uitvoerbaarheid van het voorstel.

Inhoudelijk is het voor de PvdA onacceptabel dat opnieuw de groep meest kwetsbaren, en in het bijzonder kinderen, fors de dupe hiervan zijn. Er wordt gesneden in de haarvaten van onze samenleving met alle gevolgen van dien.

Voorzitter, de PvdA constateert hierover het volgende:

  • Er is bottom down in plaats van bottom up gerekend om ad hoc tot een bedrag van 5 miljoen euro bezuiniging te kunnen komen. De kortste weg om het miljoenen-gat zo snel mogelijk technisch dicht te timmeren, maar met de keerzijde dat er dus ook niet voldoende beleids- en procesmatig kan worden ingestoken.
  • Dat zien we ook terug in het voorstel omdat dit grosso modo gebaseerd is op aannames en weloverwogen risico’s. Aannames staat gelijk aan schattingen en bij de weloverwogen risico’s ontbreken de methodische risico-analyses.
    Het gevolg hiervan is dat voldoende inzicht en onderbouwing van zowel de maatschappelijke als de financiële effecten en consequenties voor Hoogeveen ontbreken. Geen of onvoldoende onderbouwing van welke extra kosten dit de komende jaren met zich meebrengt en welke kosten worden opgeschoven of zelfs gaan verdubbelen.
  • Bij het raadsvoorstel ontbrak tevens de financiële specificatie van de bezuinigingsbedragen van de diverse partijen die hierdoor zullen worden geraakt. Onlangs hebben wij deze dan alsnog mogen ontvangen.

De hamvraag, hoe heeft het zo ver kunnen komen, is nog steeds onbeantwoord. Nogmaals, voor de PvdA is dit de verkeerde volgorde van het proces. Want als de oorzaak niet of onvoldoende bekend is, kan de oplossing nog niet worden gedefinieerd. Daarnaast had het eerst moeten gaan over het tot dusver gevoerde beleid, de gemaakt keuzes en de daaraan verbonden politieke verantwoordelijkheid. Het is al jaren duidelijk dat er een gebrek aan inzicht en grip op de financiën is.

Dit alles maakt voor de PvdA dat dit voorstel onvoldoende inhoud en perspectief biedt voor een adequate, verantwoorde structurele oplossing voor Hoogeveen. De PvdA  stemt tegen dit voorstel.