24 mei 2016

PvdA maakt zich sterk voor optimaal toegankelijk Hoogeveen

PvdA Hoogeveen en De Wolden hebben maandag PvdA Tweede Kamerlid Otwin van Dijk in Elim en Hoogeveen ontvangen voor een werkbezoek. Van Dijk heeft zich het afgelopen jaar met groot succes ingezet voor mensen met een beperking. Zijn voorstel toegankelijkheid wettelijk als norm vast te leggen, behaalde een ruime meerderheid in de Tweede Kamer.

Tijdens het werkbezoek zijn de WMO en langdurige zorg ook volop aan de orde geweest.

Otwin is een Tweede Kamerlid dat enorm actief is geweest als het gaat om zorg in de breedste zin van het woord. Op de valreep hebben Hoogeveen en Elim nog kennis met hem kunnen maken. Afgelopen week werd bekend dat Van Dijk is voorgedragen als burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek. Een toegankelijk en praktisch werkbezoek, het heeft ons en ook de aanwezige organisaties als Plaatselijk Belang Elim, Wmo-raad, gehandicaptenplatform en de Coalitie voor Inclusie handvatten voor de toekomst gegeven.

Actieve vrijwilligers in Elim

We hebben er voor gekozen om Elim ook onderdeel van het werkbezoek te laten zijn. Vaak gaat alleen de aandacht uit naar de grotere plaatsen, terwijl juist de inrichting van zorg op een dorp zo belangrijk is. In Elim wordt op het gebied van zorg veel georganiseerd door vrijwilligers. Onder meer via de Smederijen hebben betrokken inwoners zich hiervoor ingespannen. Met Otwin werd van gedachten gewisseld over hoe de zorg in de toekomst met ondersteuning van de gemeente nog beter kan worden ingericht. Peter Aalders gaf, als ambassadeur van Elim, een presentatie van het dorp in al z’n facetten.

Bewustwording van iedereen

Voor toegankelijkheid zullen wij de komende tijd aandacht vragen in de gemeenteraad, maar zeker ook buiten de raad. Een toegankelijke samenleving regel je niet alleen via een motie of beleidswijziging. Toegankelijkheid van de samenleving vraagt bewustwording van iedereen. Veel mensen zijn zich pas bewust van het belang van toegankelijkheid als ze door bijvoorbeeld een gebroken been tijdelijk in een rolstoel zitten. Dan merk je hoe moeilijk de toegang tot winkels, horeca, scholen en bedrijven kan zijn. Of kijk in het centrum van Hoogeveen eens kritisch hoeveel stoepborden en fietsen er staan op de geleidestrook voor mensen met een visuele handicap. Het zijn slechts enkele voorbeelden van ontoegankelijkheid waar mensen met een beperking dagelijks mee te maken hebben.

Drenthe meest toegankelijk

Aansluitend aan het werkbezoek was er ’s avonds in Wijster een thema-avond over toegankelijkheid, georganiseerd door PvdA Drenthe. De provinciale partij heeft ten doel gesteld samen met de twaalf gemeentelijke PvdA-afdelingen Drenthe binnen drie jaar tot de meest toegankelijke provincie van Nederland te maken. Wat ons betreft, doen we er in Hoogeveen nog een schepje bovenop.