PvdA blij met initiatief voor nieuw zwembad Hoogeveen

Door Stan van Eck op 27 november 2017

Gaat de langgekoesterde wens van veel Hoogeveners in vervulling en krijgt Hoogeveen alsnog een nieuw bovenregionaal zwembad? Het heeft er alle schijn van nu het College heeft toegegeven dat er in het geheim plannen worden gemaakt. De PvdA maakt zich al lange tijd sterk voor de bouw van een nieuw zwembad en wil dan ook graag duidelijkheid over de recente ontwikkelingen. Daarom heeft de partij schriftelijke vragen gesteld aan het College.

Hoogeveen wacht al lang op de bouw van een nieuw zwembad. Een zwembad is een algemene basisvoorziening voor alle Hoogeveners, jong en oud. Met de PvdA zien veel mensen in Hoogeveen het liefst eindelijk eens een goed en eigentijds zwembad in de gemeente. De Dolfijn is gedateerd en ligt nu weg te kwijnen achter de nieuwe sporthal Activum en de nieuwe atletiekbaan.

Veel doelgroepen

De PvdA betreurt het dat de gemeenteraad in de pers heeft moeten vernemen dat de gemeente in het geheim werkt aan plannen voor de gelijktijdige aanleg van een nieuwe ijsbaan en nieuw zwembad. De gezamenlijke aanleg lijkt veel voordelen te bieden, maar er zijn ongetwijfeld ook nadelen. De PvdA vindt dat de raad hierover, en over de financiële dekking, volledig moet worden geïnformeerd. Ook is de PvdA benieuwd naar de concrete plannen voor het nieuw te bouwen zwembad, en het stadium waarin deze zich bevinden. Zwembad De Dolfijn bedient veel doelgroepen. Dat moet zo blijven. Ook is het belangrijk dat een toegangskaartje betaalbaar blijft.

50 meter bad

De PvdA vindt het belangrijk dat het nieuw te bouwen zwembad geschikt blijft voor de huidige doelgroepen, bijvoorbeeld voor zwemlessen, zwangerschapszwemmen en zwemmen voor ouderen en mensen met een beperking. Ook is de PvdA voorstander van een regionaal 50 meter zwembad. Een dergelijk zwembad is onder meer geschikt voor de organisatie van belangrijke wedstrijden. De provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland kennen een dergelijk zwembad niet. Zwemmers en zwemclubs uit het noorden en oosten zijn nu aangewezen op Drachten. Eerder dit jaar bracht de PvdA-fractie een werkbezoek aan het zwembad. De PvdA heeft bewondering voor de inzet van het personeel. Ze bedienen een groot aantal doelgroepen en hebben veel ideeën, maar worden daarin sterk geremd door het gebrek aan gemeentelijke financiën. En De Dolfijn is gewoon niet meer van deze tijd. Met pleisters en plakband wordt het bad in de benen gehouden. Deze zomer was het zwembad zelfs een maand dicht omdat het luchtbehandelingssysteem niet meer aan de eisen voldeed.

Financiële onderbouwing

Hoogeveen was lange tijd met Assen in een felle strijd verwikkeld voor de subsidie van vijf miljoen euro die de provincie Drenthe beschikbaar had gesteld voor de aanleg van een bovenregionale sportvoorziening. Uiteindelijk ging de strijd tussen de ijsbaanplannen van beide gemeenten. Hoogeveen trok daarbij aan het langste eind. De PvdA stemde in de Hoogeveense gemeenteraad als enige partij unaniem tegen de ruime gemeentelijke investeringen en garantstelling voor een ijsbaan, en wilde dat geld liever investeren in een nieuw zwembad. Nu gaat het om een gelijktijdige aanleg van beide voorzieningen. Dat klinkt heel logisch, maar we wachten wel met smart op de uitwerking en de financiële onderbouwing van de plannen.

Stan van Eck

Stan van Eck

Woont in        Pesse Krijgt energie van    Het opdoen van nieuwe ervaringen. Klein of groot. Veraf of dichtbij. Sterk in          Luisteren, analyseren en verbinden. Motto  The times they are a-changing Werk  Gezondheidsonderzoeker / communicatieadviseur Vrije tijd        Wielrennen, voetbal, fotografie, reizen, klussen in huis/tuin. Fijnste plek in de gemeente Hoogeveen     Natuur om de hoek, voor

Meer over Stan van Eck