Door Inge Oosting op 2 februari 2016

PvdA bezorgd over sluiting kringloopwinkel Daat Hoogeveen

Afgelopen week werd bekend gemaakt dat GGZ Drenthe van plan is per 1 april de kringloopwinkel van Daat-Drenthe in Hoogeveen te sluiten.  De PvdA maakt zich hier grote zorgen over.

De kringloopwinkel die nog geen twee jaar geleden feestelijk werd geopend en een grote maatschappelijke bijdrage levert door leer/werkplekken te bieden aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, en mogelijkheden biedt voor dagbesteding. Daat Drenthe is als integraal onderdeel van GGZ Drenthe gespecialiseerd in de doelgroep met psychische en meervoudige problemen. Een grote groep mensen verliest bij sluiting hun beschermde omgeving, een voor hen vertrouwde plek. Dat geeft veel onrust onder deze kwetsbare doelgroep.

De manier waarop betrokkenen door GGZ op de hoogte zijn gebracht is totaal niet gepast. De aankondiging lijkt uit de lucht te zijn komen vallen, en betrokkenen zijn tot dusver verder nog nergens over geïnfomeerd. Er is totaal nog geen duidelijkheid over contracten, werkplekken en begeleiding.

De afgelopen week hebben we bij DAAT gesproken met een grote groep deelnemers, werknemers en begeleiders. Een kwetsbare, onrustige groep die niet weet wat hen te wachten staat. Ook namens de deelnemers hebben wij afgelopen donderdag in de raadsvergadering vragen gesteld.

Wij hebben onder andere aan de wethouder gevraagd of het college op de hoogte was van de sluiting, en welke rol het college hierin speelt of gaat spelen. Of het college verantwoordelijkheid neemt voor de groep van 60 personen, en bereid is om met GGZ te spreken over de instandhouding van de kringloopwinkel.

De wethouder heeft bevestigd dat de gemeente verantwoordelijk is voor clienten vanuit de WMO, maar dat GGZ Drenthe geen mogelijkheden ziet om de DAAT kringloopwinkel open te houden. Onze vragen over het omzetten van PGB’s naar ZIN (zorg in natura), worden schriftelijk beantwoord.

Tot slot heeft de wethouder ingestemd met ons verzoek om een bezoek te brengen aan de kringloopwinkel en te spreken met de medewerkers en deelnemers. De fractie zal de ontwikkelingen bij de DAAT kringloopwinkel de komende weken scherp volgen!