Kwetsbare gezinnen en thuissituaties

28 april 2020

Op 9 april stelde de PvdA schriftelijk vragen aan B&W:

Geacht college van B & W,

Sinds de maatregelen omtrent het coronavirus zijn genomen, maakt de PvdA zich zorgen. Grote zorgen vanwege de vele kinderen die opgroeien in onveilige thuissituaties. Grote zorgen over mensen die leven in onveilige thuissituaties, vanwege bijvoorbeeld huiselijk geweld. Scholen zijn dicht en ambulante hulpverlening komt (bijna) niet meer over de vloer. Er kan hierdoor niet of minder gesignaleerd worden. Plekken waar kinderen veiligheid kunnen vinden en de hulp die nodig is om thuissituaties veilig te maken of te houden vallen weg. Stress en spanning nemen toe, vanwege onduidelijkheid en bijvoorbeeld zorgen over het inkomen. Deze week werd daarbij ook nog genoemd dat er in ieder geval 5000 kinderen ‘kwijt’ zijn voor de scholen. Zowel landelijke politie, de Veilig Thuis en jeugdbeschermingsorganisaties als ook de Wereldgezondheidsorganisatie zijn bang voor een toename van huiselijk geweld en kindermishandeling. De kindertelefoon ziet bijvoorbeeld al een grote stijging in het aantal telefoontjes. De fractie van de PvdA maakt zich dan ook zorgen over kinderen en ook volwassenen in kwetsbare thuissituaties in Hoogeveen. Daarom hebben wij de volgende vragen inzake kinderen in kwetsbare situaties:

  • Er wordt door gemeente en scholen gewerkt aan opvang voor kwetsbare kinderen. Is het bekend om hoeveel kinderen het gaat in de gemeente Hoogeveen? Zo ja, om hoeveel kinderen gaat het? Zo nee, waarom is dit niet bekend?
  • Hoe en door wie wordt gemonitord of er mogelijk nog meer kinderen in aanmerking zouden kunnen komen, zeker nu de maatregelen mogelijk nog langer duren? Hoe worden de kinderen in deze kwetsbare situaties bereikt? En wat gebeurt er met gezinnen waarvan bijvoorbeeld scholen en/of hulpverlening wel vinden dat er sprake is van een kwetsbare situatie, maar ouders zelf niet? Kan er bijvoorbeeld een verplichting worden opgelegd aan extra opvang?
  • Is er in Hogeveen sprake van kinderen die voor de scholen niet meer in beeld zijn? Zo ja, om hoeveel kinderen gaat het en hoe wordt ervoor gezorgd dat deze kinderen zo snel mogelijk weer in beeld komen?

Waar ben je naar op zoek?