Door Klaas Smid op 8 september 2013

Kracht

Er wordt veel geklaagd in ons land. Niks deugt meer. Ik ga het nu niet hebben over de ranking van Nederland op internationaal niveau. Waar ons land overigens nog steeds hoge posities inneemt.Een weekje wethouderschap geeft misschien enig ander inzicht in de positieve kracht van onze samenleving.

Afgelopen maandag organiseerden  we als gemeente een bijeenkomst met alle vrijwilligersorganisaties die zich op een of andere wijze bezig houden met het thema armoede. Vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om de negatieve gevolgen daarvan voor mensen wat te verzachten.

Vrijdag jongstleden mocht  ik de feestmiddag voor gehandicapte kinderen bijwonen, georganiseerd door de Hoogeveense biljartclub. Al tien jaar organiseren zij het Fratermantoernooi (hoofdsponsor), waarvan de opbrengst ten goede komt aan instellingen voor gehandicaptenzorg voor kinderen in Drenthe. Met eigen ogen zag ik hoe kinderen en hun ouders en begeleiders genieten van het optreden van clowns,  de Altiband uit Meppel en Rene Karst.

Donderdagavond was ik uitgenodigd voor het tienjarig bestaan van het Alzheimer cafe in Hoogeveen. Opnieuw vrijwilligers die mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers begeleiden met ondersteuning. Het tienjarig bestaan wordt gevierd met onder meer het zingen van ‘oude liedjes’. Het leidt spontaan tot vreugde op de dansvloer.

Zaterdagmorgen mocht ik de opening doen van de vliegdag van de Stichting Hoogvliegers. Ernstig zieke en gehandicapte kinderen krijgen een rondvlucht aangeboden boven Drenthe.  Ook kunnen ze in een politie- en brandweerauto meerijden. Speurhonden zijn aanwezig. Vrachtwagenchauffeurs brengen  de kinderen in colonne naar het vliegveld.

Dat gebeurt er dus allemaal in een weekje Hoogeveen. Als wethouder mag je daarvan getuige zijn, daarom is het zo’n leuk vak. Dit soort initiatieven geeft een gevoel van optimisme. Biedt weerwerk tegenover het geklaag en negativisme. Geeft energie om bij te dragen aan een samenleving die mensen niet buiten de boot wil laten vallen. Die je laat beseffen dat er heel veel positieve energie benut wordt om er met elkaar wat van te maken! Dat er wel degelijk in de lokale samenleving oog is voor elkaar.

Klaas Smid

Klaas Smid

Klaas Smid is geboren en getogen in Hoogeveen. Hij is getrouwd met Evelien en zij hebben een dochter Inez  en een zoon Lars. Klaas groeide op in de Verzetsbuurt en bezocht de lagere school aan de Kerkstraat.  Klaas kreeg anders dan zijn ouders, die vanaf 12-jarige leeftijd financieel moesten bijdragen in het gezin, kans wel

Meer over Klaas Smid