Door Hendrikus Loof op 10 januari 2015

Kloof? Met z’n allen aan tafel

Er gaapt een enorme kloof tussen de politiek en de burger. Dat hoor ik althans overal om me heen. Ik lees het in de krant en op tv wordt het voortdurend in staafdiagrammen getoond door Gijs Rademaker in EenVandaag. Het zal dan wel zo zijn.

Op 18 maart hoop ik gekozen te worden in de Provinciale Staten van onze mooie provincie Drenthe. De provincie dus. Een beter voorbeeld om de kloof tussen politiek en burger aan te duiden, is er nauwelijks zou je haast denken. Bij een gemeente kun je je nog van alles voorstellen want gemeentelijk beleid zie je en merk je elke dag om je heen. En over ‘Den Haag’ is ook genoeg bekend. En datzelfde Den Haag stelt zelf voortdurend het voortbestaan van provincies ter discussie. Ook onze eigen minister Plasterk is er deze kabinetsperiode mee op pad gestuurd. Superprovincies moesten er komen. Schaalvergroting was het toverwoord om klaar te willen zijn voor alles, en dat is heel veel, wat er op ons afkomt (lekker vaag klinkt dat toch). Horen we daar nog wat van op dit moment?

Moeten Friesland, Groningen en Drenthe ook zo’n superprovincie vormen? Wat mij betreft niet. Laten we stoppen met die onzin om alles groter en vooral onoverzichtelijker te willen maken. In de praktijk levert het bitter weinig op en, inderdaad, het vergroot alleen die beruchte kloof waar ik het net over had. Samenwerken? Ja, vooral veel en vaak. Samenvoegen? Nee dus.

Maar wat moeten we dan met het provinciaal bestuur en hoe verkleinen we de kloof? Door vooral veel uit te leggen waar de provincie zich mee bezighoudt en wat het voor u betekent. En hoe ‘de burger’ daar invloed op uit kan oefenen. Ik wil hier een bijdrage aan leveren door 3 tot 4 keer per jaar een tafelconferentie bij mij thuis te organiseren. Helaas is het geen ronde tafel maar er kunnen wel acht stoelen om heen. Ik ben dus op zoek naar acht mensen (bij voorkeur géén PvdA-ers) die de komende jaren samen met mij op zoek willen naar het antwoord op de vraag hoe we de kloof tussen politiek en burger kunnen verkleinen. Het reilen en zeilen van de provincie is daarin het vertrekpunt. Maar het mag over van alles gaan want als PvdA politicus heb ik overal een mening over. Uitgedaagd? Geïnteresseerd? Meld u aan en ik neem contact met u op! Ik zorg voor de koffie en de koek!

Hendrikus Loof, kandidaat statenlid PvdA Drenthe, hendrikusloof@pvdahoogeveen.nl

 

Hendrikus Loof

Hendrikus Loof

Woont in        Hoogeveen Krijgt energie van    Overleg met enthousiaste partijgenoten, een goed debat in de gemeenteraad en ook van warm weer. Sterk in          Coachen, delegeren en (soms) analyseren. Motto  Eerlijk delen! Werk  Gebiedsontwikkelaar bij een woningstichting. Vrije tijd        Uitrusten, lezen, concerten bezoeken… Fijnste plek in de gemeente Hoogeveen     De achtertuin.

Meer over Hendrikus Loof