23 september 2015

Internationale ontmoeting PvdA en SPD werpt vruchten af

Afgelopen vrijdag kwam een delegatie van de SPD Landkreis Leer een kijkje nemen in Hoogeveen. En het bleef niet bij kijken alleen. De dag bestond uit een weloverwogen en goed op elkaar afgestemd programma, met veel informatie(uitwisseling) en afspraken voor vervolg.

De ontvangst was in het gemeentehuis, waar burgemeester Karel Loohuis na de koffie een presentatie hield over Hoogeveen. Alle aspecten kwamen aan de orde, zeker ook de bedrijvigheid en de werkgelegenheid. Het verhaal van gedeputeerde Ard van der Tuuk sloot daar goed op aan. Hij bekeek de Duitsland agenda vanuit Drents perspectief, in het bijzonder vanuit Hoogeveen met bijvoorbeeld Fokker. Zijn motto was niet te veel te praten maar vooral te doen.

Bij Wolfsbos stond een heerlijke lunch klaar voor het gezelschap, gemaakt en gepresenteerd door leerlingen. Ondertussen vertelde directeur Dries Koster over de school, de visie en de manier van werken, en de opvang van leerlingen van het AZC.

Daarna was de ontvangst op het Werkplein van de gemeente Hoogeveen. Daar ging het gesprek vooral over grenzen die vervagen als je met en voor elkaar aan het werk bent. De oproep aan de politiek was vooral om praktische problemen op te lossen om de (grensoverschrijdende) samenwerking nog gemakkelijker te maken. Inzetten op wederzijdse diploma erkenning is daar een voorbeeld van.

De dag werd afgesloten met een bezoek aan het AZC. De gasten waren verbaasd over de omvang van het complex, en de rust en sfeer die er hing. De medewerkers van het COA vertelden over de opvang en de gang van zaken in het AZC.

Het was voor alle aanwezigen een boeiende, prikkelende en leerzame dag, die naar meer smaakt en zeker mogelijkheden voor vervolg biedt. De Duitse en Nederlandse sociaal democraten willen inzetten op het versterken en verbinden van hun samenwerking, en elkaar waar mogelijk ondersteunen in de verdere ontwikkeling van grensoverschrijdende economische samenwerking.