In memoriam Gert Huijgen (1945-2023)

18 december 2023

“Frei sind die Gedanken”

Gert Huijgen is 30 november overleden. Hij was ruim 47 jaar lid van de PvdA en zeer actief in onze afdeling Hoogeveen. Als bestuurslid, gemeenteraadslid en jarenlang als een van de drijvende krachten achter de Rooie Vener.
Gert werd in 1976 ten tijde van het kabinet Den Uyl lid van de Partij van de Arbeid. Een progressieve periode waarin de PvdA volop inzette op gelijke spreiding van kennis, inkomen en macht. In zijn politieke loopbaan is dit altijd het uitgangspunt voor Gert gebleven.
In de roerige jaren zeventig en tachtig leverde Gert zijn bijdrage aan de afdeling als bestuurslid. Het plakken van de verkiezingsposters ‘s avonds in het donker. En het stencilen en het bezorgen van de Rooie Vener. Toen deze enige jaren geleden ter discussie kwam te staan in de afdeling, pleitte hij vol vuur voor het voortbestaan. Hij vond het heel belangrijk dat leden goed geïnformeerd bleven over het wel en wee van de afdeling.
Eerlijke en transparante politiek dicht bij de mensen, dat was waar Gert voor stond. En daarbij mocht de PvdA in Hoogeveen volgens Gert, als het onderwerp daarom vroeg, wel eens wat meer activistisch optreden. Moest er daarom af en toe een keer een stevig tegengeluid klinken, ondanks dat de PvdA in de coalitie zat, dan was dat maar zo en dan stond hij daar ook pal voor. De motie over de loempiakar achter de Hema, jaren geleden, is daar een hilarisch voorbeeld van.
Gert heeft zich jarenlang ingezet voor het openbaar onderwijs in Hoogeveen. Ook was hij een trouwe bezoeker van buurthuis De Pompe in de Oranjebuurt, o.a. samen met Rieks Siebering en Klaas Smid. Hij bleef strijden voor een goede positie van deze buurt. Wat was hij trots toen de tentoonstelling ‘100 jaar Oranjebuurt’ werd geopend, waar hij als lid van de werkgroep aan had bijgedragen. Als financiële man van de PvdA-fractie werden door Gert begrotingen en jaarrekeningen tot op detail doorgespit en werd het college door hem hierop bevraagd. Hij nam zijn taak uiterst serieus en trok met veel plezier Hoogeveen in om met inwoners en organisaties in gesprek te gaan, een echte volksvertegenwoordiger.
Na ruim twee periodes als raadslid, keerde Gert als penningmeester terug in het bestuur. Daarnaast bleef hij actief in het maatschappelijk veld o.a. als penningmeester van het Leefbaarheidsfonds.
Wat veel mensen niet meekregen was dat Gert ook een stille kracht in de partij was als het ging om het helpen van partijgenoten. Degenen die in moeilijkheden zaten, in wat voor vorm dan ook, bood hij de helpende hand. Zonder daar zelf ooit iets voor terug te verwachten.
We hebben Gert gekend als een strijdbaar, sociaal en maatschappelijk zeer actief en betrokken mens, die bleef strijden voor rechtvaardigheid.
Gert is heel waardevol voor de afdeling geweest, waar we met veel respect op terugkijken. Een megagrote rode pluim voor Gert, als mens en als partijgenoot! We gaan hem missen.

Bestuur, fractie en de leden van de PvdA in Hoogeveen wensen Henny, Martijn en Julian, Lisette, Joshua en Mikki alle sterkte om het verlies van Gert te dragen.

PvdA Hoogeveen, Inge Oosting