Hoe toegankelijk is de horeca in Hoogeveen?

Door Stan van Eck op 7 februari 2017

Hoe toegankelijk is de horeca in Hoogeveen voor mensen met een beperking? Studenten van het Alfa-college nemen momenteel, op verzoek van de PvdA, de proef op de som. 

Derde- en vierjaarsstudenten van de opleidingen horeca en zorg van het Alfa-college hebben incognito de Hoogeveense horeca bezocht. Daarbij werd onder meer gebruik gemaakt van een rolstoel en een blindenstok. Binnenkort presenteren zij hun bevindingen aan de opdrachtgever, PvdA Hoogeveen.

Geen zwarte lijst

“Een mooie opdracht”, vertelt Judith Veldman, docent verpleegkunde. “We willen als onderwijsinstelling graag goed aansluiten bij de praktijk. Onze studenten horeca zijn de toekomstige horecamanagers. Via dit onderzoek krijgen ze een goed beeld van een belangrijk deel van hun doelgroep. De studenten zorg ervaren nu waar mensen met een beperking in het dagelijks leven concreet tegenaan lopen. Daarnaast past de opdracht binnen onze wens multidisciplinair te werken zodat studenten ook van elkaar leren.”

Er komt geen zwarte lijst van horeca-ondernemingen waar het wat minder gesteld is met de toegankelijkheid. Het gaat er niet om ondernemingen te veroordelen, het gaat er om ze te helpen. Een slechte toegankelijkheid is zelden een kwestie van onwil, veel vaker is het onwetendheid. Een kleine aanpassing kan al een groot effect hebben. En vergeet niet: vijftien procent van de mensen heeft een beperking; dat zijn gewoon klanten die een horecagelegenheid nu misschien links laat liggen.

Perspectief voor de toekomst

De studenten van het Alfa-college worden onder meer begeleid door Ida Vos, voorzitter van het Gehandicaptenplatform Hoogeveen. Zij verzorgde samen met Van Eck de introductie voor de studenten en stond de studenten met raad en daad terzijde.

“Prachtig om te zien hoe enthousiast de studenten aan de slag zijn gegaan”, vertelt Ida Vos. “Het is met de toegankelijkheid nog lang niet zoals het hoort te zijn, maar de betrokkenheid van deze jeugd biedt veel perspectief voor de toekomst.”

Stan van Eck

Stan van Eck

Woont in        Pesse Krijgt energie van    Het opdoen van nieuwe ervaringen. Klein of groot. Veraf of dichtbij. Sterk in          Luisteren, analyseren en verbinden. Motto  The times they are a-changing Werk  Uitgever/hoofdredacteur Vrije tijd        Wielrennen, voetbal, fotografie, reizen, klussen in huis/tuin. Fijnste plek in de gemeente Hoogeveen     Natuur om de hoek, voor mij is

Meer over Stan van Eck