Al jaren maakt de PvdA fractie zich hard voor goede onderwijshuisvesting in Hoogeveen. Eerst een korte terugblik op dit inmiddels gespleten en lang lopende onderwijsdossier. Na het afblazen van het multifunctioneel centrum Wolfsbos in 2014 is mede dankzij de PvdA de nieuwbouw van de scholen in Wolfsbos in 2015 weer terugkomen op de raadsagenda.
In het voorjaar van 2016 stemden de coalitiepartijen CDA, CU, Gemeentebelangen samen met de SP voor het inmiddels beruchte scenario 2 in de gemeentelijke begroting, tegen de zin van oppositiepartijen PvdA, D66, VVD en Groen Links. Scenario 2 betekende nieuwbouw van de basisscholen Goudvink en de Krullevaar in Wolfsbos. RENN 4 viel buiten de boot en kreeg geld mee om zich te gaan vestigen aan de Loomanlaan. Hiermee was een uniek onderwijsconcept om zeep geholpen. Het concept omvat de speciale lesplaats, waarbij regulier en speciaal onderwijs in combinatie met andere kindpartijen in dezelfde locatie zijn gevestigd en met elkaar verbonden. Een gemiste kans, vindt de PvdA fractie. Verbinding begint bij kinderen en hoe mooi was het geweest in het perspectief van Jong Hoogeveen, waar het huidige college zo vol van is, voor de groep kinderen tot 12 jaar?
Kwaliteit van het onderwijs
Tot op heden is er nog steeds geen visie op onderwijshuisvesting in Hoogeveen. Een visie op onderwijshuisvesting en de daaraan verbonden visie op onderwijs zijn heel belangrijk voor de kwaliteit en toekomstbestendigheid van het onderwijs in Hoogeveen. Het effect van de kwaliteit van onderwijshuisvesting is mede bepalend voor de kwaliteit van onderwijs. Dat vraagt eigentijdse schoolgebouwen die geschikt zijn voor het onderwijs in de 21e eeuw. Dat vraagt ook om een duidelijke, verbindende rol van het college, die er nu duidelijk niet is. We zouden ook mogen verwachten dat een wethouder van onderwijs zich hier hard voor maakt, maar niets is minder waar.
Kwaliteit van de huisvesting
Eigentijdse schoolgebouwen vragen dus een aanpassing van de normeringen onderwijshuisvesting met de daaraan verbonden budgetten voor nieuwbouw en renovatie in het gemeentelijk beleid. Waar de scholen willen dat er rekening wordt gehouden met onderwijskundige normeringen, zoals ook aangereikt door de rekenkamercommissie van het Rijk en de VNG, houdt de gemeente Hoogeveen vast aan bouwkundige normeringen uit de jaren 80. Dat betekent dat zaken als luchtkwaliteit, veiligheid en multifunctionaliteit niet worden doorberekend in de beschikbaar gestelde budgetten. De PvdA fractie vindt het een verantwoordelijkheid van de gemeente dat de normbedragen voor scholenhuisvesting passend zijn.
Vragen gesteld
Inmiddels is het najaar 2017 en we zijn niet veel opgeschoten. Reden voor de PvdA fractie om opnieuw het voortouw te nemen en samen met de andere oppositiepartijen onderwijshuisvesting opnieuw aan de orde te stellen. Daartoe hebben we op de raadsvergadering van 23 november een informerend vragenblok geagendeerd, waarbij de wethouder een terugkoppeling heeft gegeven op de vooraf ingediende vragen.
Renn4
Wat betreft de herhuisvesting van RENN4 zijn nog geen stappen gemaakt. RENN4 weigert zich aan de Loomanlaan te vestigen, omdat deze locatie niet geschikt is voor de doelgroep speciaal onderwijs voor kinderen tot 12 jaar. Het verzoek aan de gemeente om het budget beschikbaar te stellen voor vestiging aan de van Goghlaan is nog niet toegekend. De PvdA fractie had graag gezien dat dit alsnog was ingepast in Wolfsbos. De aangewende kapitaalvernietiging en de dubbele kosten van nieuwbouw worden door het college als tegenargumenten aangevoerd. Onzin, de afschrijving van nieuwbouw gaat in 40 jaar, die van renovatie in 20 jaar. Daarnaast kan kapitaalvernietiging worden voorkomen door herontwikkeling van de locaties.
Voor de PvdA fractie is de strijd dus nog niet gestreden! We willen dat er steviger en toekomstgerichter wordt ingezet op de scholenhuisvesting in Hoogeveen. De huidige knelpunten moeten eerst worden opgelost om de kwaliteit leidend te laten zijn. Voor de ruim 230 kinderen van RENN4 moet zo snel mogelijk een goede en passende locatie worden gerealiseerd.