Een loutering

Door Hendrikus Loof op 15 maart 2017

Regeren met de VVD heeft zo z’n prijs. In de jaren ’50 probeerde Drees het twee keer en beide keren liep zijn kabinet vroegtijdig op de klippen. Daarna kwamen de gouden jaren van de confessionele partijen die vanaf de jaren ’70 als het CDA door het leven gingen. Pas in de jaren ’90 kon het CDA voor het eerst buiten de regering worden gehouden en was Paars 1 (PvdA, VVD en D66) geboren. De opwinding rond Kok 1 gekoppeld aan de optimistische tijd waarin we leefden, met de val van de Berlijnse muur en het wegvallen van het Sovjetimperium als belangrijke mijlpalen, was groot.

Zo groot dat vier jaar later Kok 2 van start kon, in dezelfde samenstelling en met flinke zetelwinst voor de PvdA en VVD. In het nieuwe millennium kwam er echter de klad in. De wereld en haar omstandigheden rond de millenniumwisseling veranderden snel en Kok 2 verandert niet mee. In 2002 volgt de afstraffing: de PvdA valt terug van 45 naar 23 zetels. De VVD van 38 naar 24. En van D66 blijft bijna helemaal niets over om in 2006 op haar dieptepunt te eindigen met 3 zetels.

Huzarenstukje

Viereneenhalf jaar geleden haalde Diederik Samsom een huzarenstukje uit. De PvdA stond er bij aanvang van de campagne in het najaar van 2012 beroerd voor. Ik zal niet snel het moment vergeten waarop op 12 september ’s avonds de eerste exitpolls bekend gemaakt werden: tegen alle verwachtingen in was er sprake van een nek-aan-nek race tussen VVD en PvdA die tot diep in de nacht duurde. Ongelooflijk spannende televisie tot in de kleine uurtjes.

En nu, het is 15 maart, 13 over negen ’s avonds als ik dit stukje zit te tikken. Ik zit opnieuw de eerste exitpoll te verwerken maar met een heel ander gevoel. Dat het erg zou worden, daar was ik op voorbereid. Maar dat we de 10 zetels nog niet halen doet zeer.

Lang leve de PvdA

De kiezer heeft gesproken en de kiezer heeft altijd gelijk. De PvdA is dood, lang leve de PvdA. Want dit is niet het einde van ruim 70 jaar sociaaldemocratie. Dat kan en mag het niet zijn want het werk is niet af. Het heeft allemaal iets onrechtvaardigs terwijl het dat misschien helemaal niet is. Zoveel PvdA klasbakken in Rutte 2 dat je er tureluurs van wordt: Asscher, Dijsselbloem, Ploumen, Koenders. Waar halen we ze toch telkens vandaan en wat doen ze goed werk. We hebben het alleen niet goed verteld.

Omdat het om mensen gaat

Ik moet terugdenken aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 in Hoogeveen. Vier jaar lang, vanaf 2006, hebben we met Klaas Smid en Wietze van der Zwaag onze eigen klasbakken in het Hoogeveens kabinet. Feilloos en met veel succes halen ze de eindstreep om met vier zetels verlies afgestraft te worden. Omdat het landelijk even tegen zat. Daarom ben ik er heilig van overtuigd dat we terugkomen. Om te beginnen op 21 maart 2018 wanneer we opgaan voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Nog deze maand al gaan drie commissies aan het werk om voorbereidingen te treffen: de kandidaatstellingscommissie, de verkiezingsprogrammacommissie en het campagneteam. We gaan er keihard tegenaan en gaan laten zien dat de PvdA er toe doet. Niet voor de partij zelf maar voor al die mensen die het nodig hebben. Niet voor niets is en blijft onze leus in Hoogeveen Omdat het om Mensen gaat!

Hendrikus Loof

Hendrikus Loof

Woont in        Hoogeveen Krijgt energie van    Overleg met enthousiaste partijgenoten, een goed debat in de gemeenteraad en ook van warm weer. Sterk in          Coachen, delegeren en (soms) analyseren. Motto  Eerlijk delen! Werk  Gebiedsontwikkelaar bij een woningstichting. Vrije tijd        Uitrusten, lezen, concerten bezoeken… Fijnste plek in de gemeente Hoogeveen     De achtertuin.

Meer over Hendrikus Loof