De ontknoping

26 juli 2020

Met name in de huidige raadsperiode was er van alles aan de hand. Op verschillende dossiers kraakte het, zoals onderwijshuisvesting, WMO, kunstijsbaan, Tamboerpassage, et cetera. Slechte financiële resulaten, op veel onderdelen een gebrek aan visie met als gevolg veel ad hoc beslissingen om de financiën sluitend te houden. Het was al lang geen geheim meer dat de PvdA-fractie geen vertrouwen meer had in de capaciteit en kwaliteit van het huidige college. Dat blijkt ook uit de door ons uitgesproken Algemene Beschouwingen van de afgelopen drie jaar en onze input en voorstellen op resultaten van de jaarrekeningen en onze bijdragen op de grote thema’s. De druppel die de emmer deed overlopen was naast de uitgavenstop van 5 februari en de reeds aangekondigde bezuinigingen van 8 miljoen euro, de Hoofdlijnennotitie die door het College werd gepresenteerd. Nota bene werd hierin ook nog eens vermeld dat de Hoofdlijnennotitie het collegeprogramma verving. De roep van de PvdA om een zakencollege dan ook geen verrassing…
Al met al is bovenstaand natuurlijk een zeer beknopte weergave, en is dan ook meer bedoeld als opstapje naar de koers van de PvdA voor een zakencollege en een toelichting op de huidige situatie die nu voorligt in Hoogeveen. Toen de fractie op 2 juli de raadsvergadering in ging, hadden we een motie voor een zakencollege in de achterzak waar op dat moment alleen de SP aan mee deed. Dit was het gevolg van getreuzel, dat getreuzel was weer het gevolg van een onderbuikgevoel. Een onderbuikgevoel dat maakte dat het juiste moment moest worden afgewacht. En dat juiste moment had zich nog steeds niet aangediend. Dat onze motie voor een zakencollege het niet zou halen was wel helder, maar dat was uiteraard geen belemmering om de motie die avond in te gaan dienen. In de tussentijd gingen we die avond uiteraard wel voor het maximaal haalbare. Wanneer het juiste moment zou komen, zou in de loop van de avond nog moeten blijken…
En zo gebeurde het, tussen de bedrijven door werden we aangeschoten door GroenLinks en D66. De motie werd hiermee van vier partijen. Dat gaf ons wisselgeld voor de motie van het CDA, waarvan we wisten dat die ons ook nodig hadden voor een meerderheid omdat GemeenteBelangen en VVD op redelijk intieme voet met elkaar verkeerden. In commissiekamer 4 werd laat op de raadsavond de nieuwe motie geboren. De PvdA was content, al onze punten zaten in de motie en de optie van een zakencollege lag hiermee voor. Maar toen de andere partijen nog, want we zaten nog maar op 15 zetels. De pijlen werden op de VVD gericht, hun deelname was cruciaal voor een meerderheid. De VVD kon haar ei ook nog in de motie kwijt en ging dus mee, al snel gevolgd door de ChristenUnie. Uiteindelijk bleef GemeenteBelangen over, maar er was al een meerderheid. Zij konden niet meer achterblijven en zo werd de motie ver na middernacht raadsbreed aangenomen.
Opmerkelijk was in de raadsvergadering dat het CDA, zoals ze zelf zeggen, alle ramen en deuren wilden openzetten door de inzet van een verkenner. Feitelijk sprak het CDA hiermee uit geen vertrouwen te hebben in de continuering van de coalitie in de huidige vorm. Bizar werd het toen coalitiepartijen over en weer, ondanks de vermeende beschadigingen in het vertrouwen in elkaar, het vertrouwen wel naar elkaar uitspraken. Inmiddels was eerder die avond wethouder Jacob van der Heide van GemeenteBelangen al opgestapt, nog geen jaar na zijn voorganger Jan Steenbergen. Het kostte GemeenteBelangen nog vier dagen voordat wethouder Slomp ook opstapte en pas ’s avonds kwam de mededeling van GemeenteBelangen dat het vertrouwen in de coalitie werd opgezegd. Feitelijk was dat natuurlijk al door het CDA gebeurd, maar deze politieke spelregels en werkelijkheid waren kennelijk niet helder, ook bij het CDA zelf niet.
Interessant blijft de vraag in hoeverre de PvdA het spel op de wagen heeft gezet. De nieuwe werkelijkheid is dat de coalitie is gevallen… hiermee ligt de weg open voor een nieuw bestuur. Normaal gesproken is de grootste partij weer aan zet om te formeren. Maar dat gaat nu niet op omdat de motie een raadsbesluit is en van kracht blijft totdat anders wordt besloten.

Inmiddels is uitvoering aan de motie gegeven door het aanstellen van twee informateurs, een specifieke wens van de PvdA. Johan Baltes en Sandra Korthuis hebben niet alleen een politiek, bestuurlijke opdracht, maar ook een financiële en organisatorische opdracht. Dat betekent voor de gemeenteraad dat er in plaats van een zomerreces, werk aan de winkel is! Dat doen we met volle inzet om ons steentje bij te kunnen dragen aan een gezond en stabiel Hoogeveen!

Met velen van jullie zijn we al over de ingezette koers in gesprek geweest. Door corona is dat buiten de reguliere vergaderingen om gegaan. We blijven graag in gesprek en staan altijd open voor input vanuit de achterban.

Dank voor alle ondersteuning en support en heel graag tot gauw!

 

Hartelijke groet,

Inge Oosting

Waar ben je naar op zoek?