Afval laat je niet slingeren

Door Stan van Eck op 18 september 2017

Onder het motto ‘Afval laat je niet slingeren’ vraagt PvdA Hoogeveen aandacht voor het probleem van zwerfafval. Dit doen we door zaterdag 30 september zwerfafval te verzamelen en tentoon te stellen in het centrum van Hoogeveen.

In Nederland belandt jaarlijks vijftig miljoen kilo afval op straat of in het groen. Het gaat daarbij onder meer om vijftien miljoen kilo aan drankblikjes en plastic flesjes, deze vergaan niet of nauwelijks.

Zeven verpakkingen per dag

De opruimploeg verzamelt zich zaterdag 30 september om 09:30 uur op de kruising Raadhuisstraat / Grote Kerkstraat. Uitgerust met grijpers, handschoenen en vuilniszakken gaan de mensen op pad. Iedereen die mee wil helpen, kan zich aansluiten.

Na afloop, rond 13:00 uur, wordt de buit getoond aan het winkelend publiek. Dit gebeurt eveneens op de hoek Raadhuisstraat / Grote Kerkstraat.

In vergelijking met landen als Denemarken, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk belandt in Nederland veel afval op straat. Nederland staat ook in de Europese top als het gaat om het gebruik van verpakkingen. Gemiddeld gebruiken we zeven verpakkingen per dag.

Eén peuk vervuilt acht liter water

Het duurt lang voordat zwerfafval vergaat en veel afval vergaat nooit. Enkele voorbeelden:

  • Bananenschil – 1 tot 3 jaar
  • Plastic flesje – verbrokkelt, maar breekt nooit af
  • Kauwgom – 20 tot 25 jaar
  • Aluminium blikje – vergaat niet/nauwelijks
  • Sigarettenpeuk – 2 jaar

De gevolgen van zwerfafval kunnen groot zijn. Eén sigarettenpeuk kan bijvoorbeeld acht liter grondwater vervuilen. Drie op de vier rokers gooit peuken op staat. In Nederland gaat het om tien miljard peuken per jaar.

Bewustzijn vergroten

Onderzoek laat zien dat bijna 95 procent van de Nederlanders zich ergert aan zwerfafval. Tegelijkertijd gooit één op de vier zelf ook wel eens iets op straat. Vooral als er al rommel ligt, gooien mensen sneller iets gewoon weg. Met deze actie willen we het bewustzijn vergroten.

Stan van Eck

Stan van Eck

Woont in        Pesse Krijgt energie van    Het opdoen van nieuwe ervaringen. Klein of groot. Veraf of dichtbij. Sterk in          Luisteren, analyseren en verbinden. Motto  The times they are a-changing Werk  Uitgever/hoofdredacteur Vrije tijd        Wielrennen, voetbal, fotografie, reizen, klussen in huis/tuin. Fijnste plek in de gemeente Hoogeveen     Natuur om de hoek, voor mij is

Meer over Stan van Eck