De Omgevingswet is complex en veelomvattend. Dat blijkt wel uit het feit dat de invoering wederom is uitgesteld, nu tot 2021. Gelukkig maar. Dat geeft ons meer tijd in de voorbereiding, die tijd is hard nodig.
Op een bijeenkomt voor raadsleden over de nieuwe wet, een tijdje geleden, was er schrik en verbazing over de hoeveelheid werk. En het bleek lastig om te bepalen wie welk rol heeft en hoe we dat vorm gaan geven. Als wij als college, ambtenaren en raad dat al lastig vinden, hoe is dat dan voor de inwoners? De Omgevingswet is na de decentralisaties in het sociaal domein de tweede grote ingreep die ons land anders zal inrichten en ons als inwoners anders met elkaar om zal laten gaan. Het doel is een gezonde fysieke leefomgeving. Oftewel: Nederland mooier te maken, met meer tevreden inwoners en een schone en duurzame toekomst voor ons nageslacht.
Meer zeggenschap inwoners
De Omgevingswet heeft alles met duurzaamheid te maken. Dus ook met grootschalige zonne-akkers, waar we ook vanavond nog weer over spreken. De nieuwe Omgevingswet maakt veel dingen eenvoudiger. Daar is iedereen bij gebaat. Een goede afweging van verschillende belangen met veel inbreng van inwoners, en met zo breed mogelijk draagvlak. De basis is vertrouwen. Dat is de basis voor succes en de reden om deel te nemen. In de beweging naar meer zeggenschap bij de inwoners een goede stap.
Gehoord voelen
Toch ziet de PvdA ook reden tot zorg. Zijn de verwachtingen niet te hoog gespannen? Er moet in ieder geval aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan: de overheid moet goed en duidelijk communiceren en initiatiefnemers moeten ook goede en voldoende informatie verschaffen. Inwoners moeten zich tijdig kunnen laten horen en zich ook gehoord voelen. Maar niet iedereen is even mondig. Hierin schuilt een risico. Het kan niet zo zijn dat bijvoorbeeld sociaal economische verschillen leiden tot grotere verschillen in leefomgeving.
Alle betrokkenen betrekken
Kortom: de PvdA ziet veel voordelen, en heeft enige zorg. We zijn blij dat het proces in gang is gezet, en gewoon doorgaat ondanks het uitstellen van de invoering van de wet al een aantal keren. Uitstel is geen afstel in dit geval, en dat is maar goed ook. Wel pleiten we er voor om alle betrokkenen ook te betrekken en te blijven betrekken bij het proces, niet in de laatste plaats de inwoners, en dan met nadruk álle inwoners.